Bijna iedereen kent het wel: Pokémon. Schattige wezentjes die prijken op verzamelkaartjes, tassen, broodtrommels en kleding.
Menig kind (en volwassene) is ermee opgegroeid en heeft wel eens een Pokémon kaart in handen gehad.
Maar waarom zijn die stukjes karton met een schattig wezentje erop zo populair?
En wat kun je er eigenlijk allemaal mee?
Aan het einde van de blog hebben we ook nog een leuke aankondiging over Pokémon Day.
Hoe is het ontstaan?
Het begon allemaal bij de spelontwerper Satoshi Tajiri. Als kind verzamelde hij insecten, maar had niemand om deze mee te ruilen. Deze lang gekoesterde wens kwam uit in 1989 toen hij samen met illustrator Ken Sugimori, aan de slag ging om een spel te maken voor de Gameboy: Pocket Monsters. De insteek: Het verzamelen en uitwisselen van kleine wezentjes.
De naam ‘Pocket Monsters’ verbasterd naar, je raadt het al: 'Pokémon'. De eerste twee spellen kwamen uit in Japan in 1996, Pokémon Red & Green. Rond dezelfde tijd kwam ook de Pokémon Trading Card Game uit: Een mix tussen verzamelen en spelen. In 1998 zette Pokémon voet aan wal in de Verenigde Staten en een jaartje later konden we ook in Nederland de kaarten in handen houden. Het verzamelen was begonnen.

Sparen
Het verzamelen van de kaarten kan ook een hele sport op zich zijn. In de boosterpacks (pakjes van 10 kaarten + 1 energy) kunnen zeldzame kaarten zitten. Dit is voor verzamelaars natuurlijk heel interessant. Het is daarom altijd aan te raden om je vers 'gepullde' kaarten in sleeves te bewaren of nog beter; na het sleeven in een toploader of verzamelalbum. Op deze manier blijven de kaartjes netjes en mooi, of zoals ze het in de verzamelwereld noemen: Mint.
En iedere verzamelaar spaart wat anders, want alle Pokémon kaarten sparen die er bestaan is nog niemand gelukt.. challenge accepted?). De één gaat voor een complete set, de ander voor een specifieke Pokémon en weer een ander spaart alleen kaarten van hun favoriete illustrator. En heb je dubbelen? Ruil ze dan weer met een andere verzamelaar. Verzamelaars vind je op social media, beurzen of gewoon bij ons in de winkel.
Voor kinderen is het verzamelen ook een leuk leerproces. Je leert netjes omgaan met je spullen, omdat er enige waarde aan de kaarten kan zitten. Want een kaart die zeldzaam is, kan behoorlijk wat in het laatje brengen. Helemaal als deze kaart ook is 'gegrade' in mint condition.

Een pakje toploaders.

Photo by Thimo Pedersen on Unsplash
Spelen
Het kaartspel van Pokémon is een TCG (Trading Card Game). Het kan gebruikt worden om te verzamelen en om ermee te spelen. Het doel is om een strategie te bepalen waarmee jij je tegenstander kunt verslaan. Dit doe je door een deck te bouwen met de kaarten die uit een boosterpack komen.
Het spel bestaat uit 3 verschillende kaarten: Pokémon kaarten, trainer kaarten en energy kaarten.
Het doel van het spel is om als eerste alle 6 prize cards van je tegenstander te winnen. Het is niet alleen leuk om te spelen, maar het bevordert ook vaardigheden zoals kritisch denken, probleemoplossing, inzicht en strategisch denken.
Een keertje spelen? Check dan de video hieronder om te kijken hoe het spel in zijn werk gaat!
Video 'Getting started with the Pokémon TCG' van The Official Pokémon YouTube Channel

Graden
Wanneer je een mooie kaart hebt en je wilt deze graag in topconditie houden, of juist verkopen voor de hoogst haalbare prijs, dan is het handig om deze te laten graden bij een grading company. Een grading company kijkt de kaart helemaal na: Zitten er krasjes of vlekken op? Is de kaart goed gecentreerd of heb je misschien wel een misprint of een 'fake' kaart te pakken? De kaart krijgt daarvoor een cijfer tussen de 1 en 10.
Kaarten kun je zelf naar een grading company toesturen, maar je kan het ook via een tussenpersoon doen. In de winkel zijn wij aangesloten bij HiroGrading en kun je de kaarten afleveren voor verzending en weer ophalen als ze klaar zijn.
De verwachte wachttijd wordt aangegeven op de website bij het aanmelden van de kaarten.
Wil je meer weten over graden of het graden bij HiroGrading? Lees dan onze blog 'Hoe werkt graden?'.
Conclusie
Je vindt het leuk of je vindt het niks, maar de aantrekkingskracht van Pokémon blijft. Doordat er elke keer zeldzame Pokémonkaarten worden verstopt in de pakjes, blijft het leuk om de kaarten te verzamelen. Daarnaast is de community rond pokémon groot en worden er regelmatig toernooien georganiseerd; van kleine prerelease tot wereldkampioenschappen.
En of je het spel nou verzamelt, speelt of gebruikt als vetpotje:
Het openen van het pakje blijft toch elke keer weer spannend.
27 februari: Pokémon Day
Op 27 februari is het Pokémon Day en de 29e verjaardag van Pokémon. Om dat te vieren krijg je bij je Pokémon aankoop van boven de €30,- een gratis Eevee Promo kaart.
Zorg dat je er op tijd bij bent, want er zijn er maar 25!!
Gotta catch 'm real quick, want op = op.

Reactie plaatsen
Reacties